AKTUELNO

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i kosovski predsednik Hašim Tači, potpisali su danas u Podgorici zajedničku izjavu kojom su pozvali kosovski parlament da ratifikuje Sporazum o demarkaciji potpisan u leto 2015. u Beču.

Iz kabineta predsednika Vujanovića je saopšteno da se sa Tačijem sastao u nameri da ohrabri kosovski parlament da ratifikuje Sporazum demarkaciji, što je crnogorski parlament već učinio.

- Nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju ovog sporazuma. Zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog poverenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obe države, uz ispunjavanje obaveze iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan - navodi se u saopštenju.

U zajedničkoj izjavi pozvali su nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno obaveste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obeležavanje demarkacione linije.

- Ova radna grupa će, u koliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a koja mogućnost je predviđena članom 7 stav 3 navedenog sporazuma - navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Vujanovića.

#Crna Gora

#Kosovo

'